Šola v naravi

Učenci od 5. do 9. razreda smo bili od 26. do 30. januarja 2015  v šoli v naravi. Bili smo v Domu Škorpijon na Velikem Boču, čisto blizu meje z Avstrijo.

In kaj smo počeli? S teleskopom smo si ogledali planet Jupiter, nato pa smo se sprehodili še do bližnje jase, kjer smo se naučili marsikaj zanimivega o zvezdah, ki jih vidimo na našem nebu. Naučili smo se orientirati s kompasom. Z njegovo pomočjo smo iskali objekte in predmete v okolici šole, nato pa smo se podali še v gozd, kjer smo morali izpolniti kar nekaj nalog, preden nas je kompas pripeljal nazaj do Doma. Učitelj Zvone nas je popeljal po okoliškem gozdu in nas marsikaj naučil o rastlinah in živalih, pa tudi o škratih, ki v njem živijo. V učilnici smo nato z voščenkami odtiskovali drevesno listje in si pod lupo ogledovali naše prstne odtise in lase. Z učiteljem Matejem smo se naučili streljati z lokom in se sprehodili »po Avstriji«. Popeljal nas je ob meji in nam razložil marsikaj zanimivega o mejnikih. Nato pa nas je naučil še postaviti dve vrsti bivakov.

 

Seveda smo se v večernih urah tudi zabavali. Tekmovali smo v igrici Pictionary in v kvizu Male sive celice.

Najzanimivejše pa je bilo jahanje islandskih ponijev. Sami smo jih morali skrtačiti in pripraviti, da sta jih učitelja Vindi ali Beno lahko osedlala. Magnusa, Lady, Stubburja, Birno in Pero smo nato peljali do maneže. Tam so nekateri učenci konje vodili, drugi pa jahali, in obratno. Po nekaj dneh smo nekateri jahali že samostojno.

V šoli v naravi smo tekmovali tudi v urejenosti naših sob. Seveda so zmagala dekleta. Kuharice so nam cel teden okusno kuhale, še posebej pa so bile prijazne, saj so našemu slavljencu, ki je ta teden praznoval rojstni dan, spekle torto.

Vsem naštetim se lepo zahvaljujemo. Ne smemo pozabiti tudi na gospo Zdenko, ki je z razumevanjem sprejela nočno brskanje po njenih delovnih pripomočkih. Seveda pa se moramo zahvaliti tudi naši prijazni gostiteljici Mirjani, vodji Doma, ki je skrbela za naše dobro počutje, ter Maksu in Damijanu, ki sta nam pomagala, ko je sneg pobelil ceste.

Dostopnost