Mlinarji in peki

Namesto šolarjev smo prvi sončen dan v februarju postali mlinarji in peki. Izkoristili smo ga za obisk mlina v Dolenji vasi. Mlinar Franko Koritnik nam je razkazal postopek mletja pire in nam razložil, zakaj je pirina moka v zadnjem času veliko bolj cenjena od pšenične. Spoznali smo delovanje mlina, postopek mletja, poskušali spoznati razliko med pšeničnim in pirinim zrnom in še veliko zanimivosti, ki so nam bile velika neznanka. Učenci osnovne šole so imeli za mlinarja pripravljenih veliko vprašanj, učenci iz Centra za usposabljanje Elvira Vatovec iz Strunjana in enote Divača pa smo jim z zanimanjem prisluhnili.

Iz mlina smo pot nadaljevali do domačije, kjer sta nas pričakali dve starejši gospe – Marija in Albina. Obe že od mladih nog mesita in pečeta različne vrste kruha. Povabili sta nas, da jima pomagamo pri peki pirinih štručk. Z veseljem smo sodelovali in pokazali naše spretnosti.

Naredili smo najboljše štručke na svetu. Nekatere so bile navadne, druge smo izboljšali s sirom ali s hrenovkami.

Ker je bil kruh hitro pečen, smo ga pojedli kar namesto malice in še nam ga je veliko ostalo za domov.

Hvaležni za novo izkušnjo, ki smo jo dobili v mlinu in pri peki kruha, smo se vrnili v šolo.

Nataša Hreščak

Dostopnost