24. april: Slovenski dan brez zavržene hrane 4/25

Letos že petič zaznamujemo slovenski dan brez zavržene hrane. Ker je bistvo tega dneva spodbuditi posameznika k zmanjševanju količine odpadne hrane in preprečevanju njenega nastajanja ter ozaveščati o drugih možnostih uporabe prehrambnih izdelkov, da jih ne bi neuporabljene zavrgli, smo tudi v naši šoli izpeljali nekaj aktivnosti s ciljem ozaveščanja o pomenu hrane in o recikliranju ostankov hrane.

Tako smo spodbudili učence, da se še bolj potrudijo in na ta dan ne odvržejo nobene hrane. Naš moto, tako kot prejšnje leto, je bil: »VZAMEM TOLIKO, KOLIKOR POJEM«.
V naši ustanovi so tudi v tem tednu potekale različne aktivnosti, katerih cilj je bil izdelati plakate z namenom ozaveščanja o pomenu uporabe ostankov hrane, pripraviti jedi iz različnih ostankov hrane in zavreči čim manj hrane.
Tako so učenci PPVI 4. v šolski jedilnici izobesili plakate, ki ozaveščajo o zavržkih hrane v naši ustanovi, opozarjajo glede ostankov hrane in njihove uporabnosti, delijo ideje in recepte, kako lahko uporabimo ostanke hrane in prezrelega sadja v novih jedeh. Plakate so obesili na vidno mesto v naši jedilnici, kjer si jih lahko vsi naši učenci vsakodnevno ogledujejo. Učenci PPVI 5. so pripravili cvetačno pico iz ostankov skuhane cvetače. Učenci PPVI 6. so iz ostankov kruha pripravili »supe« (ocvrte kruhove rezine z mlekom in jajcem) ter čokoladno kremo »mousse« iz ostankov kuhanega riža.
Vsi učenci, od naših najmlajših do najstarejših pa so se potrudili, da so na »Slovenski dan brez zavržene hrane« pojedli vse, kar so si vzeli. Z ozaveščanjem in aktivnostmi o pomenu hrane bomo nadaljevali tudi v bodoče.
Koordinatorica Ekošole: Samira Šabić Pečar