Mednarodni mesec šolskih knjižnic

              MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship http://www.iasl-online.org/) tudi letos vabi vse knjižnice k praznovanju in promociji šolskih knjižnic.

Letošnje geslo je  “Pravljice in ljudske povesti po svetu“.

S praznovanjem se želi opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Z učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja naše šole bomo praznovanje pričeli z izdelavo knjižnih kazalk, s katerimi bomo sodelovali na nacionalni izmenjavi knjižnih kazalk 2021 in v mednarodnem projektu Bookmark Exchange Project pri izmenjavi knjižnih kazalk z vrstniki širom sveta.

Z učenci osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom bomo pripravili priporočilni seznam petih slovenskih knjig, ki bi jih priporočali sovrstnikom po svetu. Seznam bomo poslali na naslov IASL, kjer ga bodo objavili.

Organizirali bomo likovni natečaj Rišemo junake iz pravljic za »našo zbirko pravljic v lahkem branju« in morda video natečaj Pravljice in ljudske povesti po svetu, katerega izbran »pravljičar« bi imel zoom večerno urico za noč knjige.

Ingrid Babič Podržaj, prof. defektologije, koordinatorica projekta Mednarodni mesec šolskih knjižnic

Dostopnost