TERAPIJA S POMOČJO KONJA

V šolskem letu 2010/11 smo v Centru za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan začeli z izvajanjem novega projekta pod naslovom Terapija s pomočjo konja.

Želeli smo, da bi bil naš projekt izviren, da bi z njim spodbujali sodelovanje z okoljem, da bi naše učence še bolj integrirali v okolje, predvsem pa, da bi s pomočjo živali pomagali učencem, ki imajo kakršnekoli težave. Povezali smo se z osnovno šolo Srečka Kosovela iz Sežane, ki je bila za projektno delo navdušena. Tako smo v projekt vključili naše učence, tudi iz naše Divaške enote, in seveda skupino učencev iz OŠ Srečka Kosovela. Trenutno sodeluje 20 učencev.

Naš projekt je osnovan na terapiji s pomočjo konja (TPK). Z njim želimo učencem približati konje, jim omogočiti stik z njimi in izkoristiti vsestranski terapevtski učinek, ki ga ta žival ima. Krepitev samozavesti, samozaupanja in samopodobe, navajanje na sodelovanje, primerno komunikacijo, uboganje navodil, vzpostavljanje primernih odnosov, zavedanje in sprejemanje lastnega telesa, izražanje čustev, občutkov, želja… je le nekaj učinkov, ki jih želimo učencem omogočiti. Odločitvi je botrovala tudi bližina manéže v Divači, kjer ima naš Center svojo enoto. Manéžo vodi gospod Žarko Škrlj, ki usposablja konje za delo v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje v Kamniku, in ima pridobljena vsa potrebna in seveda priznana znanja.

Terapevtski del vodita Sara Bertok, dr. med., ki je specializirala klinično genetiko, in je specializantka pediatrije. Sara Bertok ima pridobljena in priznana znanja iz področja terapije s pomočjo konja. Na prvem sestanku s starši je predstavila prednosti in dobrodelne učinke terapije s konjem. V začetku aprila 2011 smo izpeljali še eno srečanje s starši in otroki, ki je potekalo v neformalni obliki. Skozi igro je terapevtka spoznala otroke in se pogovorila s starši, ki so ji posredovali potrebne informacije za delo z njihovim otrokom. V lanskem šolskem letu se ji je pridružila še druga terapevtka Maja Martič.

Prepričani smo, da bo terapija s pomočjo konja koristila vsem učencem, ki bodo sodelovali v projektu, tako v čustvenem, socialnem in pedagoškem smislu. S tem projektom želimo nadgraditi naše strokovno delo z učenci s posebnimi potrebami.Terapija je prilagojena starosti in težavam otroka.

Terapija s pomočjo konja se nadaljuje tudi v letošnjem šolskem letu 2016/17.

Zahvaljujemo se vsem donatorjem, ki so nam omogočili nadaljevanje terapije:

Luka Koper d.d.
Sea Gull d.o.o,. Portorož
Banka Koper d.d.
Lions Club Sežana
Pivovarna in gostilna Mahnič, s.p., Kozina
g. Dejan Železnik
ABC NET d.o.o., Kozina
Občina Hrpelje – Kozina
Občina Ilirska Bistrica
Občina Divača
Občina Sežana
Ga. Irena Iskra Miklavčič
Splošna plovba d.o.o., Portorož
Kutter d.o.o., Koper
Diners Club SLO d.o.o.
A banka
Mizarstvo Bolčič
Družina Primc
Hotel Delfin
Generali Ljubljana
Kraške lekarne
HT Management Kozina
NLB
Unicaf Sežana

 

(Za morebitne napake se opravičujemo.)

Dostopnost