PROSTOVOLJSTVO NA CUEV STRUNJAN 2015/16

V CUEV Strunjan smo se v letu 2013 vključili v slovensko mrežo prostovoljskih organizacij.

Prostovoljec se po predstavitvi dela, organizacije, po usposabljanju ter s podpisom izjave obveže, da bo deloval v skladu z Zakonom o prostovoljstvu ter Etičnim kodeksom ter Pravilnikom prostovoljstva.

V okviru projekta izvedemo na CUEV tudi Dan za spremembe (začetek meseca aprila), izberemo Naj prostovoljca, obeležimo Dan prostovoljstva ter še ostale dogodke, ki so organizirani tudi pod okriljem Slovenske filantropije.

V letu 2013 smo že imeli več prostovoljcev, ki so izvajali razne delavnice (Joga smeha, Delavnice v naravi, sprostitvene dejavnosti). Na CUEV je potekalo tudi korporativno prostovoljstvo, katerega si želimo organizirati tudi še naslednje leto.

V šolskem letu 2015/16 smo pridobili nove moči. V prostovoljno delo je bilo tedensko vključenih od 6-8 prostovoljcev, ki delujejo pod vodstvom mentoric ter učiteljev. Naj predstavimo le nekaj utrinkov in njihovih občutkov.

»Prostovoljno delo na Centru za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan mi pomeni sprostitev in občutek, da moje delo nekaj pomeni. Ker vsak dan hodim v službo, ki mi ni tako zelo pisana na kožo, mi četrtki v centru predstavljajo stik z delom, ki ga imam rada in motivacijo za nadaljnje delo na tem področju. Če pa slučajno kakšen četrtek ne utegnem priti, mi cel dan v glavi poje pesem Naša četica koraka, ki jo eden izmed učencev posluša vsako jutro pred poukom:).«

Nina

»Kot prostovoljko so me na CUEV zelo lepo sprejeli. Svoje prostovoljno delo večinoma opravljam le v enem razredu, po potrebi pa tudi v ostalih oddelkih. V PPVI 1.a pomagam in spremljam učenca z avtizmom, kar je super, ker me avtizem zelo zanima. Preko svojega prostovoljnega dela spoznavam metode in načine dela z avtisti, njihovo delovanje. Pridobivam veliko izkušenj, ki jih bom v nadaljnjem študiju in poklicni poti potrebovala. V nadaljnje  želim še naprej delovati in sodelovati s CUEV Strunjan.«

Valentina

»Prostovoljno delo sem sprejel, ker me je pritegnilo to, da bi pomagal otrokom s posebnimi potrebami. Tekom tega našega druženja sem pri otrocih opazil ogromno veselja in hvaležnosti. Delo je temeljilo na družabnosti, športnih aktivnostih in ustvarjanju izdelkov. Pri vsakemu otroku, ki te je potreboval, si se mu mogel posvetiti in imeti veselje mu pomagati. Šola je na zelo mirnem okolju, kjer so tudi igrala za otroke dostopna.

Želje in ambicije za prihodnost so tudi v tej smeri. »

Jan

»Z velikim veseljem opravljam prostovoljno delo, ker se na šoli počutim prijetno. S prostovoljnim delom v CUEVS pridobivam dragocene izkušnje s katerimi osebnostno rastem. Druženje in ustvarjanje z otroki, je tisto, kar mi pomaga do novih idej. Misel na to, da lahko s prostovoljstvom opravim delo v dobro nekoga drugega, mi polepša dan.«

Tanja

»Med prostovoljnim delom v zavodu sem spoznala kako moja majhna pomoč, majhno dejanje lahko otrokom pomeni veliko. Prostovoljno delo me enostavno izpopolnjuje, prineslo mi je veliko novih izkušenj, novih veščin in še dodatno povečalo mojo željo in veselje do dela z otroci. Velik otroški nasmeh, je nagrada za moje, še tako majhno dejanje. »

Tina

»Delo v prostovoljstvu na CUEVS me navdušuje. V prostovoljno delo sem se vključila, zaradi velike želje po tem, da lahko nekomu pomagam, ob tem pa si nabiram zelo vredne in bogate izkušnje. Pri tem delu, me navdušuje to, da  ob vsakem prihodu na šolo opazim nasmeh učencev, ki me razveseli in izpopolnjuje. V prihodnje si želim predvsem več izkušenj in nadaljevanje takšnega odnosa, kot ga imam sedaj z učenci.  »

Larisa

V mesecu januarju nas je prostovoljka Pela Krašna razveselila s svojim obiskom. Predstavila nam je leopardjega gekona z imenom Lucky. Učenci so ga bili zelo veseli. Najprej so si ga dobro ogledali, nato pa rešili rebus. Spoznali so, s čim se prehranjuje (vešče, črički…), kakšne navade in dnevni ritem ima ter še ostale njegove osebnosti.

Pela enkrat tedensko ponudi učno pomoč v 3. in 4. razredu in je vedno nasmejana.

Med letom pa smo tudi gostili umetnika, ki sta prostovoljno  polepšala zunanje in notranje stene šole. Najboljše, da pridete kar sami pogledat, kakšne mojstrovine so nastale…

Prispevek pripravila Renata Štefančič

Mentorica projekta Prostovoljstvo: Tina Valenčič

Dostopnost