Divji opraševalci: čmrlji in čmrljaki (naravoslovni dan 4/22)

V četrtek, 7. 4. 2022, smo izpeljali naravoslovni dan v sodelovanju s Krajinskim parkom Strunjan. Ker je tema opraševanja ter sajenja medovitih rastlin vedno bolj pomembna, smo se odločili, da dan posvetimo izdelovanju domov za čmrlje ter čebele samotarke in sajenju medonosnih rastlin.
Na pobudo gospe Petre Škrinjar in Marjance Tomažič iz Krajinskega parka Strunjan, da skupaj z učenci izpeljemo delavnice, smo se z veselili skupnega srečanja z njima. Razdelili smo se v štiri skupine in začeli pridno ustvarjati:

  1. VEČJE LESENE ČMRLJAKE: poslikali smo lesene dele z različnimi pisanimi motivi.

2. DOM ČEBEL SAMOTARK: Petra in Marjanca sta nam pokazali, kako pripraviti dom za čebele samotarke. Žagali smo kanele in jih postavljali v že pripravljen okvir. »Hiško« bomo tudi pobarvali.

3. MALE ČMRLJAKE: iz glinenih cvetličnih vaz smo izdelovali domovanje za čmrlje. Vaze smo porisali in pobarvali z različnimi živimi barvami.

4. SAJENJE MEDOVITIH RASTLIN IN POSLIKAVA KAMNOV: pred spodnjo hišo smo prekopali gredico in posejali medovite rastline. Gredico smo obdali s poslikanimi kamni.

Med delom smo se lahko pogovarjali o vlogi čmrlja kot opraševalca. Izvedeli smo veliko novih stvari in se veselili, da bomo pomagali malim žuželkam ustvariti novo domovanje. Dobili smo veliko novih idej, ki jih bomo z veseljem uresničili.

Samira Šabić Pečar, univ.dipl.soc.ped.

Dostopnost