Izdelava hotela za žuželke in obnova senzorne poti

V sklopu projekta Znanje o gozdovih (LEAF) smo tudi v letošnjem letu šolsko učilnico v naravi nadgradili z novostmi. Multisenzorno učenje, ki smo ga črpali preko naše največje učiteljice narave, je pri učencih še bolj vzbudilo radovednost ter željo po raziskovanju in opazovanju narave v naši okolici. Skupaj z učenci smo se odločili, da izdelamo hotel za žuželke in tako pobližje spoznamo svet drobnih bitij. Zavihali smo rokave ter pričeli z zbiranjem naravnih materialov za postavitev hotela. Najprej smo postavili ogrodje ter streho. Da bi se žuželke počutile kar se da domače, smo na streho položili in pričvrstili tudi lubje. Nato smo nabirali različne materiale in jih razvrščali ter razporejali po nadstropjih žuželčjega hotela. Med našim ustvarjanjem so učenci spoznali kako pomembno je tudi sodelovanje pri skrbi za naravo.  Pogovarjali smo se o tem, da je narava radodarna do nas, zato moramo biti do nje spoštljivi in ji radodarnost vračati.

Hotel je bil postavljen, mi pa  vsakodnevno pokukamo v različna nadstropja ter opazujemo katere žuželke so že prišle na dopust in katere bodo mogoče celo ostale pri nas.

Naša odsotnost od šole v jesensko-zimskem času je zaradi višje sile pustila posledice tudi na naši senzorni poti, ki jo je že vidno prerasel plevel. Nekatere naravne materiale smo morali nadomestiti z novimi, saj so se le-ti posušili ali razgradili. Učenci so odstranjevali plevel, oprali pesek, kar jim je bilo v največje veselje, da so bili lahko v stiku tudi z vodo. S pomočjo hišnika smo na novo pritrdili tudi leseni okvir oziroma okroglice, ki so se zaradi vremenskih razmer posušile, počile ali zvile. Da nas ne bi plevel ponovno presenetil, smo pod ogrodje položili kopreno, ki ščiti proti plevelu. V naši učilnici v naravi se najraje učimo o naravi, zato že sedaj razmišljamo o tem, kaj novega bi lahko ustvarili v naslednjem šolskem letu.

Ker nam gozd ponuja nešteto priložnosti za izobraževanje, razvoj ter dobro počutje, je zelo pomembno, da ga predstavimo in približamo našim otrokom, da ne bi izgubili stik z naravo in se od nje oddaljili. Z uresničitvijo ideje postavitve zunanje učilnice, senzorne poti ter hotela za žuželke, naši učenci na najbolj spontan način prebudijo svoja čutila in preko njih napredujejo in se celostno razvijajo.

Mentorica programa LEAF: Tanja Mikulič

rpt
Dostopnost