Morska delavnica v sodelovanju s krajinskim parkom Strunjan 6/22

V ponedeljek, 13. 6. 2022, so se učenci PPVI 6. a odpravili na morsko delavnico, ki sta jo pripravili ge. Petra Škrinjar in Marjanca Tomažič iz Krajinskega parka Strunjan. Najprej smo si ogledali dokumentarni film o morskih organizmih v našem morju ter kratek animirani film, ki je ozaveščal o primernem vedenju v naravi.

Nato smo se odpravili v Mandrač, kjer smo si ogledali nekaj morskih organizmov (pegavko, morskega ježa, morsko klobaso…) ter nekaj morskih rastlin (morsko travo, alge). Spoznali smo pomembno razliko med morskim polžem in školjko ter ugotovili, da so nekateri organizmi zelo prilagodljivi ter lahko živijo tako v morju kot izven njega.

Nato nam je gospod Nevijo razložil, kako gojijo školjke. Izvedeli smo veliko novega, med drugim tudi to, da »pedoči« rastejo od enega do dveh let. Po kratki predstavitvi smo se odpravili na ladjico, s katero smo pluli ob morski obali in si ogledovali znane naravne znamenitosti Krajinskega parka Strunjan. Na ladijskem dnu smo si lahko ogledali podvodni svet ter od blizu videli gojišče školjk. Imeli smo se lepo.

Hvala Petra, Marjanca in Luka ter gospod Nevijo.

Samira Šabić Pečar

Dostopnost